Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proxmox VE nedir?
#1
Proxmox VE nedir?
Proxmox Virtual Environment ya da Proxmox VE açık kaynaklı bir sanallaştırma ortamıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olup değiştirilmiş bir RHEL çekirdeği kullanır ve sanal makineler ve konteynerlerin dağıtımına ve yönetimine imkan sağlar. 

Proxmox VE bir web konsolunu ve komut satırı araçlarını içerir ve üçüncü parti araçlar için bir REST API'si sağlar. İki tip sanallaştırma desteklenir: LXC ile konteyner tabanlı (LXC 3.4 sürümünden itibaren kullanılmakta olup 4.0 sürümünden itibaren tamamen OpenVZ'nin yerine geçmiştir) ve KVM ile tam sanallaştırmayı desteklemektedir. Hiçbir şey kurulmamış bir sistem için bir kurulum uygulamasıyla birlikte gelmektedir ve web tabanlı bir yönetim arayüzü vardır.

Proxmox VE, GNU Affero Genel Kamu Lisansı 3. sürümüne sahiptir.
Proxmox kelimesinin herhangi bir anlamı yoktur. Seçilme sebebi bu isimde bir internet alan adının henüz kullanılmıyor olmasıdır.

Tarihçe
Proxmox VE'nin geliştirilmesine Linux geliştiricileri olan Dietmar ve Martin Maurer'in OpenVZ'nin bir yedekleme aracına ve yönetim arayüzüne sahip olmamasını fark etmeleriyle başlanmıştır. Aynı zamanlarda KVM de Linux dünyasında ortaya çıkmaya başlamış ve kısa sürede projeye eklenmiştir.

İlk kamuya açık sürüm Nisan 2008'de çıkmış ve kendi benzeri ücretli kurumsal çözümler gibi doğrudan web arayüzüyle konteyner temelli ve tam sanallaştırma çeşitlerini sunan birkaç ücretsiz çözümden biri olması çabucak popülerlik kazanmasını sağlamıştır.

Proxmox VE (Virtual Environment) Sanallaştırma Platformu GPLv3 lisansıyla dağıtılan, açık kaynaklı, Debian GNU Linux tabanlı ve kurumsal uygulamaları destekleyen bir sanallaştırma ortamıdır.Diğer sanallaştırma ürünlerinden farklı olarak, hem Container (OpenVZ) hem de Full Virtualization (KVM/Qemu Tam Sanallaştırma) desteklemektedir. Yine, diğer ürünlerin ücretli olarak sağlamış olduğu High Availability Cluster özelliği Proxmox ile ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Proxmox ücretsiz bir yazılımdır, ancak profesyonel desteği ücretlidir.

Kullanıcı dostu web arayüzü üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde yönetilebilmektedir. Yedekleme, göç (live migration), yeniden yükleme, kümeleme (Cluster) ve Türkçe dil desteği bulunmaktadır. Birden fazla sunucu tek merkezden yönetilebilmekte ve istediğiniz sunucuda hızlı bir şekilde, yalnızca 1 dakika içinde sanal makine kurabiliyorsunuz. Tüm Clusterınızı herhangi bir nodunuzdan yönetebilirsiniz.

Proxmox VE Sanallaştırma Ortamının Bazı Özellikleri:
  • Open Source
  • High Availibility Cluster
  • Full Virtualization - KVM
  • Container Virtualization
  • Snapshot
  • Live Migration
  • High Availability Cluster
  • Role-based Administration
  • Rich web App for Management
  • Backup and Restore
  • RESTful web API
  • Network Model
  • Storage Model
  • ve tabi Açık Kaynak kodlu
Yedekleme Modeli
Proxmox VE yerel depolamayı LVM grubu, klasör ve ZFS ile, ağ depolamasını iSCSI, Fibre Channel, NFS, GlusterFS, CEPH ve DRBD ile desteklemektedir.

Yüksek Mevcudiyet Kümesi (High Availibility Cluster) 
Proxmox VE birçok sunucu düğümü boyunca kümelenebilir.

Uygulama 2.0 sürümünden itibaren Corosync iletişim yığını temelli kümeler için yüksek mevcudiyet çözümü sunmaktadır. Her bir sanal sunucu Red Hat küme takımı kullanılarak yüksek mevcudiyet için yapılandırılabilir. Eğer bir Proxmox düğümü kullanılamaz olursa ya da hata verirse otomatik olarak başka bir düğüme taşınabilir ve yeniden başlatılabilir.

Veritabanı ve FUSE tabanlı Proxmox küme dosya sistemi (pmxcfs), Corosync iletişim yığını aracılığıyla her bir düğümün yapılandırılmasına olanak sağlar.

Canlı Göç (Live Migration)
Bir HA kümesi dahilinde çalışmakta olan sanal makineler bir fiziksel sunucudan diğerine durdurulmasına gerek kalmadan taşınabilirler.

Sanal Gereçler
Proxmox VE grafik arabirimle indirilebilen önceden paketlenmiş sunucu yazılımı gereçlerine sahiptir. Bu gereçleri Turnkey Linux Sanal Gereç Kütüphanesi'ni kullanarak indirmek ve dağıtmak mümkündür.

Lisanslama
Proxmox Sanallaştırma Platformu açık kaynak kodlu ve ücretsiz şekilde tüm özellikleri ile kullanılabilmektedir. Fakat, iyi şekilde test edilmiş, kararlı güncellemeler ve yamaların bulunduğu paketlere erişim olanağı sağlanan abonelik (subscription) modeli lisanslaması mevcuttur. 

Eğer Proxmox Sanallaştırma platformunu test seviyesinde değilde; production seviyesinde, yani başka bir deyişle iş için kullanıyorsanız, abonelik modeli lisanslaması yapılması önerilmektedir. Abonelik tipi lisanslama daha iyi test edilmiş paketlere erişimi sağlar, alacağınız lisanslama seviyesine (COMMUNITY, BASIC, STANDARD, ve PREMIUM lisans) göre aynı zamanda Proxmox Sanallaştırma ortamınızda oluşacak problemlere karşı destek de sağlamaktadır.

Lisans için temini için Proxmox Türkiye Temsilcisi Para Bilgi Teknolojileri yetkilidir. ( http://www.para.com.tr adresinden firmaya ulaşılabilir ) 

* Wikipedia - https://tr.wikipedia.org/wiki/Proxmox
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi